Een duurzame keuken: eerste stap naar een duurzaam leven

Een duurzame keuken betekent dat je bewust, gezond en betrokken leeft. Dat je, samen met je partner of je gezin, rekening houdt met de toekomst.
Een duurzame keuken kan de eerste stap zijn naar een compleet duurzaam leven, want elke dag begint in de keuken. Een duurzame omgeving inspireert tot meer duurzame stappen: zuinig zijn met water en energie, bewust zijn van voedings- en reinigingsmiddelen.
(Laatste update 31 augustus 2016)

Overweegt u een duurzame keuken te installeren? De markt voor duurzame keukens is volop in ontwikkeling. Bent u nieuw op dit gebied? In dit artikel vindt u aandachtspunten die u verder op weg helpen bij uw orientatie naar een duurzame keuken.

Lees in dit artikel meer over:
– FSC-hout
– Bamboe keukens
– Keukens van eenjarige gewassen
– Duurzame werkbladen
– Duurzame keukenapparatuur

Een duurzame keuken bestaat niet slechts uit aan duurzame materialen, maar juist ook uit duurzaam geproduceerde materialen: dus met zo min mogelijk restafval en optimale recyclebaarheid van het materiaal. Naast de productie, verpakking en installatie geldt dat ook het transport zo min mogelijk schade berokkent aan het milieu.

FSC-hout

Keukenfabrikanten zijn grootverbruikers van hout. Een duurzame fabrikant gebruikt zoveel mogelijk van speciaal gekweekt en recyclebaar hout uit ecologisch beheerde bossen, oftewel FSC-hout. De Forest Stewardship Council controleert of de grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn van verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Hout- en papierproducten afkomstig uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de productie- en handelsketen van het product worden gecertificeerd. Als de bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, mag het product met FSC-logo verkocht worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke instanties.

Duurzame keukens van bamboe

Een keuken bamboe keuken biedt de duurzame consument veel voordelen: het is zeer milieuvriendelijk in vergelijking met concurrerende materialen, strak en eigentijds. De basis en de fronten van de keuken zijn van bamboe.
Bamboe is een uniek natuurproduct: het oorspronkelijk snel groeiende bamboe-gras ‘verhout’ tijdens de groei; al na vijf jaar is het gras volgroeid tot houten palen, met bijna dezelfde hardheid als die van tropische houtsoorten.
Na winning van het bamboe-hout – dat overigens na zeven tot tien jaar groei op natuurlijke wijze zou afsterven – leveren de wortels weer nieuwe bamboescheuten op. Een bamboebos, in tegenstelling tot een tropisch regenwoud, vernieuwt zich voortdurend. Kringloop, cradle to cradle – en dat moet u als bewuste consument aanspreken!

Bamboelatjes kunnen met elkaar verlijmd worden tot een harde massieve plaat, voor het keukenblad. (Probeert u eens een bamboe snijplank uit in de keuken: zeer hygienisch en onverwoestbaar!).
Het verlijmen kan “plain” gebeuren waardoor de karakteristieke bamboeknopen zichtbaar zijn of “zijdelings” waardoor een sierlijke lange nerf ontstaat. De verwerking van de keuken verloopt, in een FSC-gecertificeerde fabriek in Nederland, volledig milieubewust. Er zijn twee natuurlijke basiskleuren: naturel en caramel. De overige kleuren worden verkregen door middel van waterbeits.

Een duurzame keuken van eenjarige gewassen

Geheel nieuw in de wereld van duurzame keukens is de Eco-lijn. Deze lijn omvat oersterke, maar lichtgewicht en volledig duurzame keukens, o.a. vervaardigd van vezels van ecologisch verbouwde, snelgroeiende eenjarige gewassen zoals maïs en riet.

Het gebruikte materiaal voor de Eco-lijn lijkt op spaanplaat, maar is vele malen lichter. Hierdoor zijn de keukens makkelijker te vervoeren én te monteren. Ook zijn de keukenonderdelen volledig te recyclen en garanderen de productie en het vervoer een lagere CO2-uitstoot. Minder belastend voor het milieu dus!

Duurzame werkbladen

In een duurzame keuken zijn de onderdelen zoveel mogelijk uit duurzame materialen samengesteld. De nieuwste ontwikkeling op het gebied van Toplaminaat-keukenbladen is bijvoorbeeld Greenpanel; dit is het eerste FSC-gecertificeerde, lichtgewicht plaatmateriaal voor een Toplaminaat-blad, dat volledig biologisch afbreekbaar en 100% recyclebaar is.

Maar de keuken kan ook worden gecombineerd met Een ander voor zichzelf sprekend voorbeeld van duurzame keukenonderdelen is een ECO-werkblad dat is voorzien van het cradle-to-cradle certificaat. Dit blad is voor 75 procent samengesteld uit gerecycled glas en gekristalliseerde as, maar heeft de uitstraling van graniet.

Duurzame keukenapparatuur

De duurzame keukens worden natuurlijk gecompleteerd met de meest energiezuinige apparatuur: koelkasten met led-binnenverlichting en vaatwassers die het water van de laatste spoelbeurt bewaren voor de eerste spoeling van de volgende vaat. En er zijn zelfs apparaten die in combinatie met elkaar tot het beste resultaat komen. De restwarmte die de koelkastcompressor genereert, kan bijvoorbeeld wordt gebruikt om water op te warmen waarmee de vaatwasmachine de afwas doet.

Dergelijke keukenapparatuur is te herkennen aan het A+++ label. Duurzame keukenapparatuur is wel wat duurder in de aanschaf, maar deze hogere aanschafprijs verdient zich terug door een lager energie- en/of waterverbruik, zoals met elke keuze voor duurzaamheid. (Bron: http://www.voorlichtingsburowonen.nl)

 


Praktische tips voor de duurzame keuken

* Beperk de dosering wasmiddel in de vaatwasmachine (poeder ipv blokje)
* Plaats de koelkast niet in de felle zon, tegen de radiator of de oven en zet de vriezer niet lager dan 18°C
* Draai alleen volle vaatwasmachines of was met de hand af
* Kook met weinig water en met deksel op de pan
* Koop producten zonder of in recyclebare of hervulbare verpakkingen
* Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen
* Gooi afval zo veel mogelijk gescheiden weg.
* Kies zoveel mogelijk voor voedsel van het seizoen en uit de regio
* Eet minder vlees of probeer alternatieven voor vlees
* Koop milieuvriendelijk en diervriendelijk geproduceerde producten (bijvoorbeeld EKO keurmerk)
* Haal producten de avond ervoor al uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast in plaats van vlak voor gebruik ze in de magnetron te ontdooien.
* Zet de temperatuur in de koelkast op 3-5 graden en in de diepvries op -15/-18 graden. Als de temperatuur hoger of lager is, verbruikt het apparaat onnodige energie.
* Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt en vul de waterkoker niet elke keer tot de rand.