Framehoogte fiets meten

Framehoogte fiets meten, een belangrijke zaak, want de framehoogte bepaalt of je het meeste profijt uit je fiets haalt. De meeste mensen kopen een fiets en zijn geneigd meer op de prijs dan op het formaat van de fiets te letten. Een lage aanschafprijs is van groter belang dan de framehoogte fiets meten.

Terwijl de juiste fietsmaat veel belangrijker is. Want – alles bij elkaar op geteld – een fiets gebruik je jaren.

Stel je fietst dagelijks een half uur naar school of naar je werk; dat is een uur per dag, zeven uur in de week. Ook fiets je twee keer per week naar de supermarkt, dat maakt acht uur. En in het weekend maak je een tochtje, dus je fietst gemiddeld tien uur per week, dat is 520 uur per jaar; stel je doet dat vijf jaar. Dat is 2.600 fietsuren gedeeld door 24 is 108 dagen dat je onafgebroken op de fiets zit. Vijftien weken non stop.

De aanschaf van een fiets is een flinke investering. En dan wil je veiligheid: veilig fietsen, en ook zeker veilig kopen. De webshop die wij voor u hebben gevonden biedt dit alles.

De webshop biedt:
 Beste prijskwaliteit verhouding
 ANWB-geteste fietsen

 Gratis thuis bezorgd (ook op zaterdag)
 Winkels in het hele land
2e prijs in Telegraaf Ebike test 2016!

DE WEBSHOP VAN ONZE KEUZE VINDT U HIER

Je houding

Een fiets die goed op je lichaamslengte en -bouw is afgestemd, fietst prettig en licht. Zoals bij iedere beweging of sport die je uitoefent, is de houding van het lichaam belangrijk. Of het nu gaat om een elektrische fiets, een racefiets, een mountainbike, een vouwfiets of een stadsfiets – zet het stuur te laag en je rug gaat protesteren, zet het zadel te laag en je knieen krijgen er snel genoeg van.

Het kan lang duren voordat je erachter komt dat je op een verkeerd formaat fiets rijdt. Maanden. Betrap je je erop dat je liever de fiets van je partner kiest? Of blijkt dat je je fiets bijna nooit meer pakt, omdat de auto je verleidt? Dikke kans dat je fiets niet lekker zit.

Op- en afstappen

Bij het bepalen van de juiste maat fiets is niet alleen belangrijk of je goed zit. Houd ook rekening met op- en afstappen. Mannen op leeftijd zwaaien minder vanzelfsprekend hun been over een herenfiets. Lange vrouwen met een te kleine damesfiets lopen het risico te vallen bij het op- en afstappen, omdat een voet achter het frame blijft haken.

Bedenk dat je ook regelmatig stil staat met de fiets, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Je hebt het vast wel eens gezien, vooral bij kinderen: de fietser heeft een te hoge fiets voor zijn lengte, moet voor het verkeerslicht wachten, maar vertikt het om af te stappen. Want wij zijn allemaal luie mensen, nietwaar? Maar omdat de fietser in het zadel nog maar net met de tenen bij de grond kan komen, volgt een gebalanceer van heb ik jou daar, met als resultaat dat de fietser ter aarde raakt.

Kies je type fiets

Om de beste maat fiets te kiezen, gaat het er in eerste instantie om welk type fiets je wilt: een stads- of tourfiets, een racefiets, een mountainbike of een elektrische fiets. Elk fietsmerk en elke fietsenverkoper geeft een eigen advies over de framemaat en dat is onnodig verwarrend. De passende fiets berekenen is eigenlijk kinderlijk eenvoudig.

Framehoogte fiets meten

Om tot de beste maat fiets te komen, heeft u twee dingen nodig: de juiste framemaat en de goede framehoogte. Vraagt u uw fietsenverkoper om de juiste maat fiets en komt zij of hij met een velgenmaat op de proppen, dan is het raadzaam om elders advies te vragen. De velgenmaat zegt onvoldoende.

Met volgende eenvoudige stappen kunt u zelf eenvoudig en snel de framemaat en framehoogte van uw fiets berekenen.

  1. U gaat staan en meet de afstand van de grond tot uw kruis.
  2. Vermenigvuldig het getal met 0,68
  3. Kijk in het schema welke framemaat bij de berekende lengte past.
  4. Komt u uit op een lengte precies tussen twee framematen, kies dan voor de kleinere framemaat.

Kinderfietsen

Voor kinderfietsen is het belangrijk dat de fiets regelmatig wordt af- en bijgesteld. Dan is een fiets met een eenvoudig te verstellen zadelpen en stuur handzaam. Kies zeker niet voor een te grote fiets, een ‘fiets op de groei’. Goed kunnen op- en afstappen is veilig voor het kind, zoals we in het voorbeeld hebben gezien. Juist voor een beginnende fietser is controle over de fiets hoofdzaak.

De aanschaf van een fiets is een flinke investering. En dan wil je veiligheid: veilig fietsen, en ook zeker veilig kopen. De webshop die wij voor u hebben gevonden biedt dit alles.

De webshop biedt:
 Beste prijskwaliteit verhouding
 ANWB-geteste fietsen

 Gratis thuis bezorgd (ook op zaterdag)
 Winkels in het hele land
2e prijs in Telegraaf Ebike test 2016!

DE WEBSHOP VAN ONZE KEUZE VINDT U HIER

Framehoogte fiets meten interessant? DIT artikel misschien ook!