Hond uit Spanje adopteren

Hond uit Spanje adopteren in Nederland. Waarom zou je dat doen en hoe gaat dat in zijn werk? Ik zal het u haarfijn uitleggen (terwijl de geadopteerde aan mijn voeten ligt te slapen).

Mijn vrouw en ik hebben twee jaar geleden onze hond Townes, toen een puppy van vier maanden oud, uit Spanje naar Nederland gehaald via Stichting Sphoek. Dat was een onvergetelijke ervaring tot op de dag van vandaag, want Townes maakt ons elke dag blij en andersom …

Hond uit Spanje adopteren

De voorgangster van Townes was overleden, daar begon het natuurlijk mee. Een vriendin bestookte ons met foto’s van honden uit asielen in het buitenland. Maar we waren nog niet toe aan een nieuwe kameraad. Onwillekeurig surf je toch een beetje op de website van een asiel dat zwerfhonden opvangt.

En toen gebeurde het; de foto van Townes kregen we onder ogen, op de website van een asiel in Spanje. Kijken, lezen, nog eens kijken, nog eens lezen. Informatie over het asiel lezen, filmpjes op de website bekijken. Hond uit Spanje adopteren. Dat is nogal wat.
Maar vier minuten later hadden we het contactformulier ingevuld en een adoptieverzoek gedaan. De foto van Townes werd op het bureaublad van onze laptop gezet. We keken er tientallen keren per dag naar.

‘We waren verkócht’

We hebben wat over en weer gemaild met het asiel in Spanje, via een Nederlands contactpersoon namens Stichting Sphoek. Dat ging heel prettig (“Ze is een vrolijke, speelse meid, nog erg jong”). We kregen snel antwoord op onze vragen; en ons werden ook vragen voorgelegd. We hebben een digitale vragenlijst ingevuld.

Op ons verzoek werd in het asiel in Spanje zelfs een filmpje gemaakt van het adoptiekind, want we wilden graag een betere indruk van de hond hebben dan alleen wat foto’s. Kijk uit als je vraagt of ze een filmpje willen maken van de hond waar je oog op is gevallen. Wij waren verkócht. Verliefd. Dit is het filmpje dat we ontvingen:

‘Was onze adoptiehond aan iemand anders beloofd?’

We hebben gebeld met de contactpersoon van Sphoek en de formulieren voor de adoptie werden snel ingevuld. Er gingen wat dagen overheen en mijn vrouw en ik werden een beetje onzeker: het zou toch wel doorgaan, misschien was de hond al aan iemand anders beloofd? De vrijwilligers van Sphoek begrepen die ongerustheid goed en konden ons gerust stellen. Townes zou binnenkort, met mensen die zich als reisbegeleider van de hond bij Sphoek hadden aangemeld, op het vliegtuig worden gezet en naar Nederland vliegen.

Op een doordeweekse avond reden we naar Rotterdam Airport.  We waren zenuwachtig. Hoe zou ze er in echt uit zien? Groter of kleiner dan we nu dachten?

Natuurlijk. Het vliegtuig had vertraging. We hadden nog meer tijd om naar de meegebrachte lege hondenriem te staren. 

Elk kwartier duurde een uur. Bij ons voegden zich de vrijwilliger van Sphoek, om de officiële zaken af te ronden, en een ander echtpaar dat hun adoptiehond kwam ophalen.

En toen was het zover. In de aankomsthal kwam een echtpaar in beeld; de man en de vrouw duwden elk een karretje voor zich uit, met daarop een bench. Een grote bench en een kleine. In de kleine bench sprong een vrolijke druktemaker heen en weer.

Een moment later sprong uit de bench een opgewonden puppy recht in mijn armen. Mijn nek en gezicht werden afgelikt. Townes omhelsde ons.

De weken erna was er nog steeds een prettig contact met Sphoek: we ontvingen mailtjes met vragen (“Wij zijn benieuwd hoe het met Townes gaat”) over hoe het ging, die we uitgebreid beantwoordden, vergezeld van foto’s met een blije Townes. Ook kregen we wat goede tips voor het omgaan met een pup. Later kregen we zelfs een uitnodiging voor een wandeling voor de adoptiehonden van Sphoek.

In het asiel in Spanje komen nog altijd veel pups binnen. Vanzelfsprekend wil ik alle vrijwilligers bedanken die ons en Townes hebben geholpen. Jullie doen fantastisch werk en helpen weerloze dieren in een land waar ze met honden omgaan alsof het oud vuil is.

Graag maak ik daarom reclame voor Sphoek. Hond uit Spanje adopteren? Deskundig, accuraat, correct, zorgzaam, vriendelijk – Sphoek is het beste baasje dat een asielhond zich kan wensen!