Onweer radar 24 uur vooruit

Onweer radar 24 uur vooruit

Onweer radar 24 uur vooruit

Bij onweer is het oppassen geblazen. Of je nu thuis bent of onderweg. Daarom is het slim om de onweer radar 24 uur vooruit te bekijken. Met de onweer radar 24 uur vooruit ben je altijd op de hoogte. Zodat je rekening kan houden met onweer.
Wat is een radar?
We kunnen objecten in de wereld om ons heen zien omdat licht (meestal van de zon) in onze ogen reflecteert. Als je ’s nachts wilt lopen, kun je een fakkel gebruiken om te zien waar je naartoe gaat. De lichtstraal uit de fakkel weerkaatst objecten voor je en ketst terug in je ogen. Je hersenen berekenen dan meteen wat dit betekent: het zegt je hoe ver weg objecten zijn en zorgt ervoor dat je niet struikelt over dingen.

Radar werkt evenzeer op dezelfde manier. Het woord ‘radar’ staat voor radio-detectie en bereik; en dat geeft een vrij grote aanwijzing over wat het doet en hoe het werkt. Stel je een vliegtuig voor dat ’s nachts door dichte mist vliegt. De piloten kunnen niet zien waar ze naartoe gaan, dus gebruiken ze de radar om hen te helpen.

De radar van een vliegtuig lijkt een beetje op een fakkel die radiogolven gebruikt. Het vlak zendt immers een radarstraal uit. Daarna “luistert” het naar eventuele reflecties van die straal van objecten in de buurt. Als er reflecties worden gedetecteerd, weet het vliegtuig dat er iets in de buurt is; dan kan het de tijd gebruiken die de reflecties nodig hebben om uit te zoeken hoe ver weg het is. Dus een radar lijkt een beetje op het systeem dat “blinde” vleermuizen gebruiken om te zien en te vliegen in het donker.

Onweer radar 24 uur vooruit
… Hoe radar werkt

Of het nu op een vliegtuig, een schip of iets anders is gemonteerd, een radarset heeft dezelfde basisset van componenten nodig:
– Een onderdeel om radiogolven te genereren
– Iets om die de ruimte in te sturen
– Iets om die te ontvangen
– Een manier om informatie weer te geven zodat de radaroperator het snel kan begrijpen

De radiogolven die door radar worden gebruikt, worden geproduceerd door een apparaat dat een magnetron wordt genoemd. Radiogolven zijn vergelijkbaar met lichtgolven: ze reizen met dezelfde snelheid, maar hun golven zijn veel langer en hebben veel lagere frequenties.

Lichtgolven hebben een golflengte van ongeveer 500 nanometer (500 miljardste van een meter, wat ongeveer 100-200 keer dunner is dan die van een mensenhaar), terwijl de radiogolven die door radar worden gebruikt meestal variëren van een paar centimeter tot een meter, de lengte van een vinger tot de lengte van je arm – of ongeveer een miljoen keer langer dan lichte golven.

Lees hier meer over thuis werken en geld verdienen